Retina nedir?
Kornea ve lens üzerinden kırılan ışığın algılanmasını sağlayan sinir ve damarlardan oluşan hassas bir dokudur. Işık kornea lens ve vitreustan geçtikten sonra, önce gangliyon hücrelerinden, sonra pleksiform ve nükleer tabakalardan geçerek retinanın fotoreseptör tabakasına ulaşır.
Retinadaki sorunlar, görüntünün oluşmamasına, göz sinirindeki bozukluk ise görüntünün beyne ulaşmamasına veya kusurlu varmasına sebeb olur. Bu dokulardaki sorunlarda görme yeteneği kaybedilir. Diabet, hipertansiyon ve ateroskleroz retinayı tehdit eden önemli damarsal sorunlardır.
Retina da sıklıkla görülen hastalıklar nelerdir?
Retinanın damarsal hastalıkları; şeker hastalığı, hipertansiyon, damar tıkanıklığı, vaskülit, anevrizma, telenjektazi ve kan hastalıkları
Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı
Doğumsal ve herediter hastalıklar
Retina dekolmanı
Retina altı ve içinde sıvı birikmesi
Üveitler, tümörler
Çoçukluk çağı retina koroid hastalılları
Retina hastalığında hangi şikayetler görülür?
Işık çakmaları, yıldız parlaması, göz önünde uçuşan koyu lekeler (uçuşan sinekler), ani veya yavaş görme kaybı kırık-eğri görme, perdeli görüntü, dalgalı görme kaybı, görüş alanında karanlık lekeli bölgeler gelişmesi, göz içi kanamada kırmızı koyu görüntü oluşması
Işık çakması, sinek uçuşması önemli bir sorun mudur?
Evet. Retina ayrılmasının bir belirtisi olabilir. Şikayet başladığı anda göz doktoruna başvurulması önemlidir. Erken lazer müdahalesi ile retina ayrılmasının genişlemesi durdurulur. Yırtık oluşmuş ise büyümeden kapatılması lazer ile mümkündür. Görmenin azalması ve tam kapanması beklenirse ameliyatla elde edilecek başarı azalır.
Retina hastalıklarında tedaviler nelerdir?
Hastalığın tipine göre tedavi seçenekleri vardır. İlaç tedavileri yanında göz içine enjeksiyonlar ve argon lazer tedavisi yapılabilir. Retina ayrılması, diyabete bağlı retina hastalığı ya da vitreus jelinin saydamlığının bozulduğu kanamalı sorunlarda ise vitrektomi ameliyatı gerekir. Ameliyat çoğu zaman lokal anestezi ile yapılabilir.
Retina hastalıkları tedavi edilmezse ne olur?
Özellikle retina yırtıkları hızlıca ameliyat edilmez ise retina ve altı dokularda kalıcı sorunlar oluşabilir. Çok geç kalınırsa geri dönüşümsüz körlükle sonuçlanan problemler oluşabilir. O yüzden retina hastalığına bağlı şikayetler varsa ihmal edilmemeli ve ivedilikle doktora başvurulmalıdır.