Glokom hastalığı nedir?

Diğer adıyla göz tansiyonu hastalığı gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Glokom sinsi, erken evrede belirti ve şikayet vermeyen bir hastalık olup, geri dönüşümsüz körlüklerin başında gelmektedir. Erken evrede hastalığın farkına varılmaz ve tedavi edilmez ise, kalıcı körlükle sonuçlanır.

Glokom hastalığının belirtileri nelerdir?

Yeni doğan bebekte bile görülebilse de genellikle 40 yaş üzerinde daha sık görülür. Başlangıçta hiçbir belirti vermez. Hastalık ilerledikçe görme alanı kaybı başlar. Bir göz biraz daha fazla etkilenir. Diğer göz görmeye devam edeceği için glokomu erken aşamada yakalaması oldukça güçtür. Bu nedenle aile hikayesi olsa da olmasa da 40 yaş üzeri yılda bir kez göz muayenesi şarttır.

Gözde basınç ve sertlik hissi olabilir. Hastalar görme alanlarının daraldığını fark edebilirler. Sisli bir görüntü olduğunu ifade edebilir. Gözde ağrı, baş ağrısı, ışıkların çevresinde renkli halkalar gibi semptomlar ise hastalığın daha ileri aşamalarında fark edilir.

Çocuk yaş grubunda bulgular; gözde yaşarma, huzursuzluk ve zamanla gözün öne doğru büyümesidir. Genelde kolay saptanır. Göz büyümesi hemen dikkat çeker.

Glokom tanısı nasıl konulur?

Yenidoğan çocuklarda glokom tanısı kolay olsa da erişkinde tespit etmenin tek yolu düzenli göz muayenesidir. Geç tanı konursa körlükle sonuçlanır. Erken teşhis ile göz tansiyonu ilaçlarla düşürülür ve kalıcı sinir lifi kaybı önlenebilir. Ancak göz tansiyonu yüksek olmadan da glokom tipi olabilir. Rutin muayenede göz tansiyonu ölçülmesi, sinir lifi analizi ve görme alanı testi incelenen başlıca parametrelerdir. Ailede glokom hastalığı öyküsü varsa daha ayrıntılı inceleme ve yakın takip şarttır.

Glokom tedavisinde neler yapılır?

Öncelikle göz tansiyonunu düşürmek üzere ilk tedavi seçeneği ilaç tedavisidir. Göz tansiyonu çok yüksek ise sistemik ilaçlar da verilebilir. Topikal göz damlaları çoğu zaman yeterli olsa da yakın takip edilir. İlaçla tansiyon normale düşerse ve hastalık ilerlemez ise ömür boyu ilaçlara devam edilir. Göz tansiyonu kullanılan ilaçlara rağmen düşmüyorsa ve hastalık ilerliyorsa glokom ameliyatlarına başvurulur. Hastanın yaşına, ek problemlere ve hastalığın şiddetine göre farklı cerrahi tedavi seçenekleri vardır.  Hangi seçeneğin uygun olacağına hastanın muayenesi sonucu karar verilir.