Kuru göz sendromu nedir?

Göz kuruluğu hastalığı, gözyaşının göz yüzeyinde yeterli ıslaklık ve nemlenmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Çok sayıda sebeple gözyaşı yetersiz kalabilir, yapısı ve kalitesi bozulabilir. Göz yaşı bezinden yeterli gözyaşı üretilemez ise veya üretilen gözyaşı yüzeyden çabuk kaybolursa göz kuruluğu meydana gelir. Ayrıca gözyaşı bileşenlerindeki moleküler yetersizlik de kalitede bozulmaya neden olur.

Kuru gözde şikayetler neler?

Kuru göz hastalığının tipik şikayetleri; günlük aktivitelerde kısıtlanma, gözlerde ağrı, yabancı cisim hissi, batma, kaşıntı, kızarıklık, yanma, yorgunluk hissi ve görme bulanıklaşması şeklindedir. Erişkin yaşta kuru göz sıklığı %10-20 arasında değişmekteyken, 50 yaş üzerindeki kişilerde bu oranın %30’a kadar çıktığı bilinmektedir.

Kuru göz sendromu nasıl tedavi edilir?

Farklı mekanizmalarla oluşan bir hastalık olduğu için öncelikle sebebi bulup hedefe yönelik tedavi etmek gerekir. Başlangıçta hastaların eğitimi, ortam nemlendirilmesi gibi çevresel değişiklikler, diyet düzenlemesi, göz yüzey nemlendiricileri ve göz kapak hijyeninin sağlanması yapılır. İkinci basamak tedavide ise koruyucu içermeyen göz yaşı damlaları, çay ağacı yağı içeren damlalar, göz yaşı kanalı tıkaçları, anti-inflamatuar damlalar yer almaktadır. Ciddi hastalarda  ise ağızdan alınan bazı ilaçlar, otolog serum hazırlanması, topikal kortikostreoid damlalar, tedavi amaçlı kontakt lensler, amniyon membran greftleri gibi cerrahi yaklaşımlar uygulanabilir.